Zelf aan de slag met een lekker Indonesisch visgerecht?
IKAN TONGKOL
Hoofdgerecht 4 personen
Medium pittig
Bereidingstijd 45 minuten
Voor de bumbu:
- 1 ui
- 4 knoflookteentjes
- 2 rode lombok
- 4 cm laos
- 3 cm kunjitwortel
- 6 cm gember
- 4 blaadjes djeruk purut
- 4 kemirinoten
- 2 tl Stukjes trassi
- 1 tl ketumbar
- 1 tl djinten
- 1 tl zout
Verder:
- 2 stengels sereh
- Soja olie
- 2 blaadjes salam
- 2 tomaten
- 30 g gulah djawa
- 2 el dikke ketjap ABC
- 200 ml water
- 4 tonijnsteaks 125 gram p/stuk
- Peper en zout
Bereiding:
- Snijd de ui in kleine blokjes. Hak de knoflookteentjes en lombok grof. Snijd de laos in stukjes en de kunjit in plakjes. Schil de gember en snijd in stukjes. Verwijderde middelste harde nerf uit de blaadjes djeruk purut en snijd de blaadjes in reepjes. Pof de kemirinoten in een droge koekenpan en hak ze grof. Hak de trassi fijn. Maal alle ingrediënten voor de bumbu in een keuken machine of blender tot een pasta.
- Haal de tonijnsteaks vast uit de koeling, zodat ze op temperatuur kunnen komen. Hak de stengels sereh in een paar stukken en kneus ze door er met de botte kant van een mes op te slaan. Verhit een flinke scheut olie in een wok of hapjespan en voeg de bumbu samen met de sereh en salamblaadjes toe. Fruit de bumbu gedurende 15 min. zachtjes aan. Roer af en toe door, zodat het niet aanbrandt.
- Snijd de tomaten in blokjes. Hak de gula djawa fijn. Doe de tomaatblokjes, gulah djawa, ketjap en het water bij de bumbu en breng aan de kook. Laat 10 min. Op zacht vuur pruttelen.
- Bestrooi de tonijnsteaks met peper en zout. Gril ze in een grillpan ongeveer 1,5 min. per kant; de binnenkant moet rosé blijven. Of bak ze in een klein beetje olie in een koekenpan. Leg de stukken tonijn op mooie borden en schep er wat saus over.
Eet smakelijk!